• Kom op tijd. Zo zie je heel wat mensen toekomen en geef je de andere mensen de gelegendheid om jou goededag te komen zeggen.
  • Kom je ergens de eerste keer, spreek de organisator dan gerust aan en vraag naar de werkwijze van het evenement.
  • Bedank de organisator bij het buitengaan.
  • Probeer ervoor te zorgen dat de organisator jouw naaam onthoudt, het is haar/zijn event en zij/hij heeft er veel moeite voor gedaan.
    Wellicht kent zij/hij de mensen dan ook het beste en kan je het meeste vanhaar/hem te weten komen.
  • Stel jezelf een doel.
    Waarol ga je naar dit netwerkevent? Ben je je markt aan het verkennen en zoek je partners?
    Probeer dan vooral zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te onthouden.
    Of zoek voor jezelf een vraag waarbij anderen mensen je verder kunnen helpen.
    Stel vragen aan mensen, toon interesse. Je kan maar iemand helpen door eerst te luisteren en oprecht interesse te tonen. Vraag wat hem kan helpen om zijn zaak een boost te geven en ga bij jezelf na met wie jij hem in contact kan brengen.
  • Bereid je voor.
    Check de aanwezigheidslijst van de deelnemers op voorhand als dat kan. Ga na welke gerichte vragen je aan iemand kan stellen.
  • Naamkaartjes uitdelen.
    Als je met veel mensen op korte tijd praat, dan is een naamkaartje echt geen overbodige geheugensteun om personen en bedrijven achteraf makkelijker te onthouden.
    Vraag n.a.v. een gessprek naar het naamkaartje van je gesprekspartner. Hij zal dan wellicht ook naar het jouwe vragen. Vraag gelijk ook of hij aanwezig is op social media zoals Facebook, en LinkedIn en stel voor om ook daar te linken.
  • Info opschrijven:
    Noteer op de achterkant van het naamkaartje zo snel mogelijk wat je gesprekspartner zoekt of hoe jij hem kan helpen
  • Opvolgen:
    Volg binnen de 24 uur jr nieuwe contacten op. Mensen zijn je zo weer vergeten.
    Stuur hen een niet-commercieel bericht via email of volg op via LinkedIn. Op LinkedIn ziet men tegelijkertijd je foto nog een keer.
  • Eet en drink met mate, heb je al eens geprobeerd om tegelijk een tas koffie en een koffiekoek vast te houden en dan een hand te geen als iemand met je wil komen praten?
    Op tal van bijeenkomsten is er drank en zijn er hapjes. Je gaat niet naar een bijeenkomst om je maag rond te eten.
    Het enige voordeel voor jou als je mond constant vol met eten zit, is dat je zelf niets kan zeggen en verplicht bent om te luisteren naar je gesprekspartner.
    Maar inpikken op wat hij gezegd heeft, wordt bijzonder moeilijk.
  • Blijf niet te lang praten met één persoon. Op een netwerkevent komt men vooral om nieuwe mensen te leren kennen en om heel even goededag te zeggen tegen bekenden.
    Je kan dus perfect een 5-tal minuten een gesprek afronden met “Ik vind het heel leuk om met je te praten, maar ik wil nog andere mensen spreken, zullen we van kaartjes wissselen?’
    Ook belangrijk is dat je voor een positief besluit zorgt. “Heel leuk en interessant wat je doet, weer wat geleerd” en sluit af met een handdruk en een glimlach. En hou het allemaal gemeend. Je gesprekspartner zal het je echt niet kwalijk nemen als je nog met anderen even wil praten.
  • Vermeld de naam van je gesprekspartner een aantal keer. De namen van nieuwe mensen onthouden of van buiten leren is niet altijd eenvoudig. Zorg daarom direct voor dat je begint met de naam voor jezelf in te prenten door hem regelmatig in het gesprek te benoemen. Op heel wat evenementen dragen mensen een naambadge. De naam staat dus echt voor je ogen. Het vermelden van de naam komt bij de ander ook sympathieker over dan dat je helemaal geen naam zegt.
  • Hang je naamkaartje rechts. Als mensen je een hand geven, draait men ietwat naar de rechterkant en ziet men jouw naam direct op het kaartje staan.

Succes!